Monday, December 15, 2014

Parastas pentru părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop

Câteva mii de credincioşi din toată ţara alături de patru ierarhi şi peste o sută de preoţi au venit la Prislop pentru a-l cinsti şi pomeni pe părintele Arsenie Boca, un om al rugăciunii de foc şi un duhovnic iscusit al veacului al XX-lea.

Luni, 28 noiembrie 2011, s-au împlinit 22 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui protosinghel Arsenie Boca. La Mănăstirea Prislop, din judeţul Hunedoara, unde se află mormântul acestuia, a fost oficiată Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. Slujba a fost săvârşită de către IPS Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, alături de care au slujit Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Daniil, Episcopul ortodox român al Episcopiei Dacia Felix, Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi un sobor impresionant de peste o sută de preoţi. Printre slujitori au fost prezenţi stareţi, profesori de teologie, consilieri eparhiali şi câţiva preoţi veniţi din Serbia.

Cuvântul de învăţătură în cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de IPS Mitropolit Serafim: "Suntem veniţi cu toţii aici să ne închinăm la mormântul acestui om sfânt pe care ni l-a dăruit Dumnezeu vremurilor noastre. Părintele Arsenie insista în cuvântul său pe familia creştină, pe naşterea de prunci, pe creşterea şi educarea copiilor, care începe încă din momentul conceperii lor." IPS Mitropolit a amintit de cuvintele de foc ale părintelui Arsenie şi despre faptul că noi, cei de astăzi, trebuie să avem o iubire rodnică în familiile noastre şi să naştem cât mai mulţi copii, pentru a împiedica dispariţia noastră ca neam.

La finalul Liturghiei s-a oficiat slujba Parastasului pentru părintele Arsenie Boca, iar PS Gurie a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi miilor de credincioşi pentru jertfa de a veni la această pomenire, în ciuda frigului de afară, zicând în cuvântul său că "viaţa şi petrecerea în lume a părintelui Arsenie a fost o arătare a slavei lui Dumnezeu. De 22 de ani mormântul părintelui Arsenie a devenit loc al Slavei lui Hristos, un şuvoi al rugăciunii către Dumnezeu, un izvor năvalnic al harului lui Dumnezeu către poporul dreptcredincios". A urmat apoi o procesiune de la biserică la mormântul părintelui Arsenie Boca aflat în cimitirul mănăstirii. După o scurtă rugăciune de pomenire, părintele profesor Simion Todoran, din Alba Iulia, cel care s-a îngrijit de editarea cărţii de căpetenie a părintelui Arsenie Boca - "Cărarea Împărăţiei", a vorbit despre personalitatea părintelui, zicând că "cel care s-a întâlnit o dată cu părintele Arsenie nu a putut să-l uite niciodată. Îi îndemna părintele pe cei care veneau la dânsul ca tot ce fac în viaţă să facă ca pentru Dumnezeu şi să aibă îngăduinţă faţă de neputinţa şi suferinţa oamenilor".


http://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/parastas-pentru-parintele-arsenie-boca-la-manastirea-prislop

Sfânta Theofanó, Împărăteasa


Biserica noastră cinsteşte astăzi pomenirea Sfintei Theofanó, făcătoarea de minuni. Ea a fost soţia împăratului Leon, cel supranumit Înţeleptul.

Theofanó se trăgea dintr-o familie nobilă din Răsărit, stabilită în Constantinopol. Ajungând împărăteasă, în ciuda măreţiei şi bogăţiei care o înconjurau, şi-a păstrat smerenia şi modestia care o caracterizau înainte de a deveni împărateasă. Prefera să se îmbrace simplu şi să fie alături de oamenii care aveau nevoie de ajutorul ei. Pentru acesta se îmbrăca simplu, ca să nu fie recunoscută. Urmată de două slujnice de încredere, umbla prin casele săracilor şi oropsiţilor pentru a le oferi ajutor.

Credinţa ei era atât de mare, încât s-a învrednicit de darul facerii de minuni. Unui bolnav care nu putea fi vindecat cu ajutorul ştiinţei medicale, Sfânta i-a redat sănătatea cu puterea rugăciunii sale.

În ciuda amărăciunilor de care a avut parte în viaţă, Sfânta Theofanó slăvea pe Domnul, păstrând nestinsă flacăra credinţei.

A adormit în Domnul cu pace, iar sfintele sale moaşte se află spre închinare la Patriarhia din Constantinopol.


Moaştele Împaratesei Theofanó din Biserica Sfântului Gheorghe a Patriarhiei din Constantinopol

http://www.pemptousia.ro/2013/12/sfanta-theofano-imparateasa-16-decembrie/