Monday, April 22, 2019

Săptămâna cea mare: o explicație

Postul Mare și Săptămâna Mare sunt două posturi separate și două sărbători separate. Postul Mare se încheie vineri, în cea de-a cincea săptămână (cu o zi înainte de sâmbăta lui Lazăr). Săptămâna Mare începe imediat după aceea. Să explorăm semnificația fiecăruia dintre zilele solemne ale Săptămânii Pasiunii.

Lazăr sâmbătă: Lazăr Sâmbătă este ziua care începe săptămâna cea mare. Aceasta comemorează ridicarea prietenului Domnului nostru Lazăr, care se afla în mormânt timp de patru zile. Acest act a confirmat învierea universală din morți pe care noi toți o vom trăi la a doua venire a Domnului nostru. Această miracol a dus mulți la credință, dar a dus și la decizia preotului și a fariseilor de a ucide pe Isus (Ioan 11: 47-57).

Duminica duminicii (Intrarea Domnului nostru în Ierusalim): Domnul nostru intră în Ierusalim și este proclamat împărat - dar într-un sens pământesc, așa cum mulți oameni ai timpului lui au căutat un Mesia politic. Domnul nostru este Rege, desigur, dar de un alt tip - regele veșnic profețit de Zaharia Profetul. Folosim palmieri în această zi pentru a arăta că și noi acceptăm pe Isus ca adevăratul Rege și Mesia al evreilor, pe care suntem dispuși să-l urmăm - chiar și pe cruce.

Lunea sfântă, marți și miercuri: Primul lucru care trebuie spus despre aceste servicii și cele mai multe dintre celelalte servicii din Săptămâna Sfântă este că ele sunt "cântate" în așteptare. Fiecare serviciu este rotit înainte de douăsprezece ore. De aceea, serviciul de seară este, de fapt, slujba dimineții următoare, în timp ce slujbele de dimineață ale Sfântului Joi și Sâmbătă Sfântă sunt de fapt slujbele serii următoare.

Înțelegând asta, să ne întoarcem la Serviciile din Lunea Sfântă, marți și miercuri (sărbătorită duminica Floriilor, luni și marți seara). Serviciile din aceste zile sunt cunoscute sub numele de Mirele sau Serviciile Nymphios Orthros. La prima slujbă de seara de duminică, Preotul poartă în icoana lui Cristos Mirele în procesiune și cântăm "Imnul Mirelui". Noi privim pe Hristos ca Mirele Bisericii, purtând semnele suferinței Sale, pregătindu-ne încă o sărbătoare de căsătorie pentru noi în Împărăția lui Dumnezeu.

Fiecare dintre aceste servicii Bridegroom Orthros are o temă specială. În Lunea Sfântă, este comemorat binecuvântatul Iosif, fiul lui Iacob, patriarhul. Iosif este adesea văzut ca un tip al lui Hristos. Iosif a fost trădat de frații săi, aruncat într-o groapă și vândut în sclavie de ei. În același fel, Domnul nostru a fost respins, a fost trădat de propriile Sale și vândut în sclavia morții. Evanghelia care citește ziua este despre smochinul gol, pe care Hristos la blestemat și uscat pentru că nu avea nici un rod. Smochinul este o parabolă a celor care au auzit Cuvântul lui Dumnezeu, dar care nu suportă rodul ascultării. Inițial, dispariția smochinului a fost o mărturie împotriva acelor evrei care au respins Cuvântul lui Dumnezeu și Mesia Lui. Cu toate acestea, este, de asemenea, un avertisment pentru toți oamenii, în orice moment, despre importanța nu numai a auzi Cuvântul lui Dumnezeu, ci și a pune în acțiune.

Parabola celor zece fecioare este citită în Marțea Sfântă. Ea povestește despre cele cinci fecioare care și-au umplut lămpile, pregătindu-se să primească mirele, în timp ce celelalte cinci lăsau lămpile să iasă și, prin urmare, au fost închise din sărbătoarea căsătoriei. Această parabolă este un avertisment că trebuie să fim întotdeauna pregătiți să primim Domnul nostru când vine din nou. Tema zilei este întărită de imnul expostelarionului pe care îl cântăm: "Văd Camera Îmbrăcămintei împodobită, Mântuitorul Meu, dar nu am îmbrăcăminte de nuntă pe care să le pot intra. Dăruitor de Lumină, luminează îmbrăcămintea sufletului meu și salvează pe mine." Tema Sfintei Miercuri este pocăința și iertarea. Ne amintim de femeia păcătoasă care a uns pe Domnul nostru în așteptarea morții Sale. Pocăința și iubirea lui Hristos este tema minunatului "Imn al lui Kassiane" care este scandat în această seară, amintindu-ne încă o dată, înainte de "este prea târziu", că și noi putem fi iertate dacă ne pocăim.

Sfânta Uncie: Misterul sau sacramentul Sfintei Uniuni este sărbătorită în seara miercuri. De fapt, acest serviciu poate fi sărbătorit în orice moment al anului, mai ales când cineva este bolnav. Cu toate acestea, datorită nevoii noastre de iertare și vindecare spirituală, oferim acest serviciu în timpul Săptămânii Sfinte, pentru eliberarea păcatelor noastre. Ar trebui să ne pregătim pentru acest serviciu într-un mod de rugăciune, așa cum facem pentru Sfânta Împărtășanie.

Joia Mare și Joi: În Joia Mare, ne întoarcem la ultimele evenimente ale Domnului nostru și ale Patimilor Sale. Joi dimineața începe cu o Divină Liturghie vesperală care comemorează Cina Mistică. Așa cum am menționat mai devreme, acesta este, de fapt, slujba de seară, joi seara, sarbatorită dimineața în așteptare. Toată lumea care este capabilă ar trebui să facă un efort pentru a primi Sfânta Împărtășanie la acest serviciu, așa cum a fost la Cina Mistică, că Domnul nostru a instituit Sfânta Euharistie. La această Liturghie, un al doilea Gospodar este consacrat și ținut în Tabernacol. Din acest Gazdă, Sfânta Împărtășanie este distribuită închisorilor și bolnavilor pe parcursul întregului an.



Joia Mare și Joi: În Joia Mare, ne întoarcem la ultimele evenimente ale Domnului nostru și ale Patimilor Sale. Joi dimineața începe cu o Divină Liturghie vesperală care comemorează Cina Mistică. Așa cum am menționat mai devreme, acesta este, de fapt, slujba de seară, joi seara, sarbatorită dimineața în așteptare. Toată lumea care este capabilă ar trebui să facă un efort pentru a primi Sfânta Împărtășanie la acest serviciu, așa cum a fost la Cina Mistică, că Domnul nostru a instituit Sfânta Euharistie. La această Liturghie, un al doilea Gospodar este consacrat și ținut în Tabernacol. Din acest Gazdă, Sfânta Împărtășanie este distribuită închisorilor și bolnavilor pe parcursul întregului an.

Joi seara începe de fapt slujba Marelui și Sfântului Vineri. Slujirea celor douăsprezece evanghelii pasiunii comemorează timpul solemn al răstignirii Domnului nostru. După citirea celei de-a cincea Evanghelii, crucea sfântă este purtată în jurul bisericii în procesiune, iar trupul lui Hristos este atașat de cruce în centrul bisericii.

Vinerea Mare și Sfântă: Este o zi de fast strictă. Cât de puțin posibil ar trebui să fie mâncat în această zi. Este singura zi a întregului an că nici o Liturghie de orice fel nu poate fi sărbătorită. Dimineața, sărbătorim orele regale. Aceste ore solemne sunt observate pe măsură ce citim diferitele conturi și imnuri referitoare la răstignire. În după-amiaza aceea, sărbătorim slujba Vesperă a preluării trupului lui Cristos de pe cruce. În timpul lecturii Evangheliei, trupul Domnului nostru este scos de pe cruce și înfășurat într-o foaie nouă de lenjerie albă. Acest act comemorează înlăturarea trupului lui Hristos de la cruce de către Iosif din Arimatea (Ioan 19: 38-42). Mai târziu în serviciu, epitafiosul sau foaia de înfășurare, cu corpul lui Hristos pe el, este purtat în procesiune și plasat în mormântul recent decorat. Seara, serviciul Lamentations Orthros este cântat. Acest serviciu începe într-o manieră solemnă, dar până la sfârșitul serviciului anticipăm deja Învierea Domnului nostru. Amintiți-vă din nou, că Orthros seara Vineri este de fapt primul serviciu din Sâmbăta Sfântă, ziua în care comemorăm corpul Domnului nostru care se odihnește în mormânt, în timp ce sufletul Său curat coboară în Hades pentru a elibera pe credincioșii Vechiului Legământ.

Sărbătoarea Mare și Sambata: această zi este o zi de speranță și de așteptare. Dimineața, sărbătorim o Liturghie vesperală care comemorează victoria lui Hristos asupra morții. Luminile veșnice sunt purtate așa cum anticipăm învierea lui Hristos. Laurel frunze sunt împrăștiate în întreaga biserică în timpul serviciului, deoarece în lumea antică frunze de laur au fost un semn de victorie. Pe măsură ce frunzele sunt împrăștiate, corul cântă: "Ridică-te, Dumnezeule, și judeca pământul, căci Tatăl este al tuturor neamurilor." Povestea Vechiului Testament a lui Iona în burta balenei este citită la această slujbă, deoarece Iona este văzută în Biserică ca un tip al lui Hristos. Așa cum Iona a rămas trei zile în burta marelui pește și apoi a fost depozitat în siguranță înapoi pe pământ, Domnul nostru a rămas trei zile în mormânt înainte de Învierea Lui glorioasă. Sfânta Liturghie Vesperală din Sâmbăta Sfântă încheie slujbele Săptămânii Sfinte și ne aduce în ajunul Sfântului Mare și Sfânt.