Monday, May 18, 2015

Panaguda - Chilia Parintelui Paisie Aghioritul


Mareste imaginea.


Panaguda este numele chiliei athonita in care a vietuit mult iubitul Parinte Paisie Aghioritul, unul dintre parintii cu viata sfanta ai vremii noastre. Dupa trecerea parintelui la cele vesnice, chilia sa a devenit un mare loc de pelerinaj, mai toti crestinii ce ajung in zona poposind cateva minute in curtea chiliei si in paraclisul amenajat in interiorul acesteia. Inca din vremea vietii sale, curtea chiliei era mult colindata de pelerinii athoniti, insetati de cuvant duhovnicesc si sfatuire inteleapta.

Chilia Panagouda se afla in Sfantul Munte Athos, la mica distanta de Manastirea Cutlumus, in drumul ce porneste spre Manastirea Iviron. Cu putin mai inainte de a ajunge la chilia Parintelui Paisie Aghioritul, cararea coteste spre dreapta, unde se afla Chilia Parintelui Gavriil, un parinte aflat inca in viata, mult iubit de pelerinii ce ajung in zona.



Initial, pe acest loc s-a aflat un schit abandonat. Cand parintele a ajuns aici, el a avut foarte mult de muncit, spre a lumina locul si a-l aduce in buna stare de functionare. Intarit de Domnul si aprins de rugaciune si dorinta de viata pustniceasca, parintele si-a amenajat in chilie si in jurul acesteia un colt de rai, izvorator de mare odihna sufleteasca.

"Dumnezeu este foarte aproape de noi, dar si la mare inaltime. Pentru ca cineva sa-L "indoaie" pe Dumnezeu, sa-L faca sa Se coboare si sa ramana cu el, trebuie sa se smereasca si sa se pocaiasca. Atunci Preamilostivul Dumnezeu, vazand smerenia lui, il inalta pana la ceruri si-l iubeste foarte mult. Bucurie se face in cer pentru un pacatos care se pocaieste, spune Evanghelia." (Parintele Paisie Aghioritul)



Parintele Paisie Aghioritul - scurta biografie

Parintele Paisie Aghioritul a trecut la cela vesnice in data de 12 iulie 1994, trupul sau fiind asezat intr-un mormant din curtea Manastirii Sfantul Ioan Teologul, Suroti, la mica distanta de Tesalonic.

Mai inainte de a primi numele monahal de Paisie, parintele s-a numit Arsenie. Pruncul s-a nascut in data de 25 iulie 1924, in Farasa, localitate din Capadocia, fiind botezat de catre Sfantul Arsenie Capadocianul, in data de 7 august.



Tanarul a facut scoala primara in Konita, apoi a lucrat ca tamplar, pana sa fie chemat sa faca stagiul militar. Arsenie este inrolat in armata in anul 1945, urmand ca vreme de cinci ani, pana in anul 1950, sa-si arate neincetat dragostea si spiritul jertfelnic ce-l vor caracteriza, mai apoi, toata viata.

Dupa scurte vizite in Sfantul Munte Athos ajunge sa se stabileasca la Manastirea Esfigmenu, in anul 1953. Dupa numai un an de petrecere in manastire, tanarul Arsenie este facut rasofor, sub numele de Averchie. In anul 1956, tanarul este nevoit sa se mute la Manastirea Filoteu.



In data de 3 martie 1957, tanarul Averchie este tuns in monahism, dandu-i-se schima mica, sub numele de Paisie. Anul urmator, in 1958, parintele se muta la Manastirea Nasterea Maicii Domnului, in Konita, unde va petrece vreme de patru ani, pana in anul 1962. Apoi, el va merge in Sinai, unde va locui in Chilia Sfintii Galaction si Epistimi, de unde revine in Sfantul Munte Athos, la Chilia Sfintii Arhangheli, dependinta a Manastirii Iviron.

In data de 11 ianuarie 1966, parintele Tihon, de la Chilia Sfanta Cruce, tinand de Manastirea Stavronikita, il va da schima cea mare. Tot in acest an, parintele Paisie Aghioritul se imbolnaveste la plamani, fiind nevoit sa mearga la un spital din Tesalonic. In toata vremea petrecerii parintelui in spital, el a fost ingrijit de maicile de la Manastirea Sfantul Ioan Teologul din Suroti, vreme in care parintele s-a si legat foarte mult sufleteste de manastirea acestora.



In anul 1967, parintele se intoarce in Sfantul Munte Athos, in Katunakia, la Chilia Sfantul Ipatie, tinand de Marea Lavra. In anul 1968, parintele merge la Manastirea Stavronikita, pe care o si ajuta sa isi formeze o obste monahala bine randuita si vie.

In data de 10 septembrie 1968 va trece la Domnul parintele sau duhovnic, Staretul Tihon. Parintele va petrece in chilia aceluia, Sfanta Cruce, pan in anul 1979, cand va merge la Manastirea Cutlumus, in Chilia Nasterea Maicii Domnului - Panaguda.

In anul 1988, boala l-a cuprins din nou pe mult iubitorul parinte Paisie. Pana in anul 1993, parintele s-a luptat cu boala, nevoindu-se dupa puteri in chilia Panaguda. In data de 4 noiembrie / 22 octombrie, parintele va merge la Manastirea Sfantul Ioan Teologul, spre a participa la procesiunea savarsita in cinstea Sfantului Arsenie Capadocianul (10 noiembrie).



Starea de sanatate se inrautateste, urmand a fi operat in data de 4 februarie 1994. Sansele de vindecare sunt minine, cancerul afectand in mai multe parti trupul parintelui. In data de 12 iulie 1994, la ora 23.00, intr-o zi de marti, Parintele Paisie Aghioritul a trecut la cele vesnice, fiind inmormantat in Manastirea Sfantul Ioan din Suroti.

Cantare de lauda in cinstea Parintelui Paisie Aghioritul

Sa-l laudam toti credinciosii intr-un glas, pe cel trimis de Dumnezeu in aceste vremuri de cernere, spre mangaierea si indrumarea noastra, pe cel ce s-a nevoit in chip bineplacut Stapanului, arzand de dragoste pentru intreaga lume, pe Paisie mult minunatul, care inima si-a pus pentru noi si pentru mantuirea noastra, si sa-i cantam cu multumire zicand: Bucura-te, Cuvioase Parinte Paisie, luminatorule al vremurilor de pe urma!

Teodor Danalache










Relația omului cu Dumnezeu ( Părintele Arsenie Boca )

Cu cât omul e mai aproape de Dumnezeu cu atât vede pe Dumnezeu mai mare și pe sine mai mic.

Cu cât omul e mai aproape de Dumnezeu cu atât vede pe Dumnezeu mai mare și pe sine mai mic. Cu cât omul este mai departe de Dumnezeu se vede pe sine mai mare și pe Dumnezeu mai mic.

(Părintele Arsenie Boca, Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca – Rostul încercărilor, Editura Credința strămoșească, Petru Vodă – Neamț, 2008, p. 102)


sursă