Cuviosul Grigorie Isihastul sau Tăcutul sau Noul Sinait, cel de neam sirian după tradiţia aghiorită şi sinaxarele slave, se trăgea din Serbia. S-a născut la începutul secolului al paisprezecelea. A fost ucenic al Sfinţilor Grigorie Sinaitul, Romilos de la Ravaniça, a căror viaţă a şi scris-o, şi a fericitului Gheronda Ilarion.
Sfânta Muceniță Anastasia Romana, Sfântul Nicolae al Mirelor Lichie și Cuviosul Grigorie Ctitorul, sfinții ocrotitori ai Mănăstirii Grigoriou din Sfântul Munte
S-a nevoit la Parória, despre care scrie: „Am venit şi eu, cel mai neînsemnat dintre monahi, din Constantinopol în acest loc şi auzind despre viaţa îmbunătăţită şi despre desăvârşita lor asceză, mi-am plecat capul şi am făcut ascultare” (1350). După invazia agarenilor (turcilor) merge împreună cu Gheronda Ilarion la Zagorá, în Bulgaria, iar apoi la Melaná, în apropierea Mănăstirii Marea Lavră, unde îl întâlneştepe Sfântul Rómilos. S-a stabilit în zona dintre Mănăstirile Simonópetra şi Dionisíou, unde a ridicat renumita Mănăstire a Sfântului Nicolae, cunoscută astăzi drept Grigoríou, după numele sfântului. Acolo, în apropiere, se aflau chiliile în care se nevoise cuviosul Grigorie Sinaitul. La o distanţă de un sfert de oră de la mănăstire se păstrează încă chilia unde s-a nevoit cuviosul Grigorie Tăcutul.
După moartea despotului Ioan Uglesi (1371) a mers în Serbia şi a ridicat Mănăstirea Zdrelo, în cinstea Sfântului Nicolae, care mai târziu a fost numită Górnjac. Probabil că acolo a adormit cu pace omul lui Dumnezeu Grigorie. În această mănăstire se păstrează sfintele sale moaşte. Mănăstirea se găseşte în nordul Sebiei, în liniştita aşezare Zdrelo, pe râul Mláva, în zona Braničvo. În peştera în care s-a nevoit sfântul se află o biserică închinată Sfântului Nicolae şi mai jos o altă frumoasă biserică cu hramul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Moaştele Cuviosului sunt consemnate în mănăstirea athonită Grigoriu până în 1761, fiind mutate la Mănăstirea din Zdrelo în urma unui incendiu. În perioada turcocraţiei au fost mutate pentru scurtă vreme în Mănăstirile Oreskóviça, Voilóvač, Vanátou şi altele. O parte din moaşte a fost dată Mănăstirii Cuviosului Grigorie în 1977.
Slujba sfântului a fost publicată de monahul Varlaam Grigoriatul din manuscrisele mănăstirii. Pomenirea Sfântului Grigorie Isihastul se face pe 7 decembrie.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.